Sunday, July 8, 2012

dugaanNya tidak akan berhenti

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..


Assalamualaikum semua 6_^..dah lama rasanya xmengisi blog ni..act,sjak msuk sem baru ni,makin bz..lagi2,,sem ni adalah sem yg agak pendek..bukn agak,tapi sbnanye memang pndek..2buln je..tpi,klu yg 'bernasib baik' 2,,dpt abes lgi awal,,dlm 1buln stgh..ulang taip,1buln stgh..pergh..memang terbaik..alhamdulillah,,pape pon,,semua dugaan insyaAllah msih boleh dihadapi dengan baik..Allah x akan membebani seseorang melainkan sesuai dengan kemampuannya..sweet an Allah.^_^!

kli ni,,ana nk share cte sal blaja dlm fasal soifi / amat dikenali dengan short sem..biasanya,stat fasal dlm bulan 6,n abes dalam bulan 8..tpi,taun ni stat dlm tenga buln 6,n akan abes dlm awl buln 8..ha..1buln stgh je rsenye 2..n skang ni,tau2 je da msuk buln 7 n dlm 12 hri lgi,ramadan akan tbe..cpat btul mse berlalu..

hari2 yg dilalui memang banyak cabaran..panas terik,angin yg membawa debu,mengantuk dlm kelas..ha,ckp sal mengantuk dlm kelas,rsenye xde sape yg xdpt lari dari mndapat symptom2 2,,,melainkan dye tdo awal tyme mlm..nk tau waktu solat tyme soifi x?klu xnk tau,skipla bce sal ni..lau nk tau,,teruskn mmbce..^_^ klu skang ni,waktu subuh jam 3.53 am,,zohor jam 12.40 pm,,asar jam 4.22 pm,,maghrib jam 7.45pm,,isya jam 9.15 pm...ha,,amacam?awalkan waktu subuhnye..so,,klu tyme pose nnti,,memang kne sahur awal..kalau jam 5.35 am skang ni,da mcm kol 7.30..nak x nak,,rasenye,,sume org akn tertido lpas subuh 2..da cube tahan pon,akan still mengantuk..xtaula cmne nk atasi..kne aktifkan diri rasenye..jgn duduk sorang2 bace buku..nnti tau2 buku 2 yg bace kite..haha..

dlm fasal ni gak,waktu belajar dlm kelas 2 pendek dari waktu blajar tyme fasal awal n fasal thani..sem ni,bleh amek pling banyak 3madah (subjct) je..1madah = 45min,n ade gap 15 min utk ke muhadharah (klas) yg seterusnye..mase memang berlalu dgn pantas..klas ana stat kol 10.30-2.00,,so,,kua uma g jami'ah dlm jam 10 then smpi uma dlm jam 2.30..hari-hari yg ku lalui berlalu dengan begitu cepat..ble da stat ari ahad,blaja2,,tau2 da smpi khamis..n skang ni,tau2 tinggal bpe minggu je nk habis fasal..

fasal soifi ni,xramai orang..coz agak ramai gak yg da smpai kt ngre masing2..lagi2 dak malizi..nmpk la kekurangan orang ble da kat jami'ah 2..tpi,,alhamdulillahla..coz dapat gak ngelak dari syabab2 yg ade..hehe..ha! nk tau?fasal soifi ni,iman kena lgi kuat..coz ape?coz nye,,kena bijak menjaga pandangan,menjaga hati,menjaga mulut n kata gak..tpi,,rsenye,musim ape2 pon kne buat sume ni..mnjage pndangan,sebab?sebabnye,faham2 jela,,musim panas an..pakaian ikut musim panas gakla..xyala terangkn lebih2..jage hati,mulut n kate2..sebab?sebab,kadang2 mulut kite xterlepas dari bercakap bnde2 yg xbaik..mengeluh kepanasan,kutuk2..tapi,,pape pon,,jgn lpe,Allah sntiasa perhatikan kite..so,ble da tersedar 2,cepat2 istighfar..smoge Allah ampunkan dosa yg telah kita lakukan..amin,,ya Allah..

kucing yg sedang mengamati sinaran cahaya diwaktu petang..comeynye..^_6
*smoge my housemate akan sentiasa tabah n sabar menghadapi dugaan Allah yg xkan berhenti ini..n smoge ukhuwah kite berkekalan hingga ke syurga..amin ya Allah..
credit to:nasirah,suhaila n kak shuhada..

4 comments:

Miss. ciku_cika said...

bestnya experiences ni. msti mcm ustaz kz slalu citer dulu. puasa time musim panas lama. haha

CheerZ_CherrY said...

2la..memang lame pon..menguji kesabaran n ketabahan..huhu

LemoN~* said...

waa, best2. tegar nisahh, lagi brape hari je !!

CheerZ_CherrY said...

insyaAllah,,akn cube untk mnjadi seorang insan yg tegar..=) thanks lemon!..=)