Friday, October 21, 2011

pengalaman..

dengan lafaz bismillah,,kehidupan ini diteruskan..Ya Allah..indahnya nikmat yang Engkau berikan..
pengalaman tyme jalan2..

hari ni da terasa masuk musim sejuk..pergh..anginnye..xmenahan..sjuk...mlm tdi ade yg check..suhu kt cni da mencecah 18 degree..uiyyo..mang ptot pon sjuk nye menusuk kalbu..bercakap pon kua wap..ahaha..xdela wap mne pon..just bsela..lau da sjuk 2,,udara yg kite hembuskan kompem nmpk..kehidupan kat cni..xsame ngan kehidupan masa kat msia dlu..(eceh..bajet cam da lme je duduk kt jordan ni,padahal bru 2 bulan..haha)..
ha,sambung2..kat cni,,orang yang jual rokok,bersepah2..jual kat tepi jalan aje~..klu c penjual pon da bersepah,,yang penghisap lagi r merata-rata..xboleh nak kate apela..kitorang yang kat cni pon da xtahan ngan bau asap2 yang berbagai 2,,bole cepat kne penyakit kot..tpi,,klu kitorang nak kutuk dorang depan2 pon bole,,bukn dorang paham pon..ahaha..dengan selambe..klu dorang kutuk kitorang,kitorang adela pham gak an..2 yg sonok 2..pergh....nakal~..haha..
pengalaman tyme bli barang..
*tyme beli barang tadi,xsangka plak jumpe dgn orang arab yang insyaAllah baik..dye mcm ok la gak,kot..coznye care dye cakap,mang nmpk dye memahami kami ni warga malizi..kitorang ade la sembang2..ckap,kat cni banyak pencemaran(talawwuth),,pencemaran asap..pastu,,dye pon kate,,kat cni banyak pencemaran,,iaitu,talawwuth banat..haha..dye katela,yang diorang pki sluar ketat..haha..tbe2 terdetik kat hati,,"xsangke ade gak arab yang cm dye ni",,gud2..
pengalaman tyme kelas..
ha..tyme kelas ni..ade 3 kelas yang ana nk bandingkan..ana ade klas tok markaz lughah,kelas tok madah nuzum islamiah n kelas tok madah kitabah wa ta'bir..

*tyme markaz lughah,,ok r..biasela,,kelas bahasa..kompem2la percakapan dr 2 pon kite insyaAllah phm banyak..ade pena 1 ari 2,dr nk pinjm spek dak kelas(syabab dri malizi) coz dye xnmpk nk bce ayt quran yg ade dlm quran yg kecik 2..pastu,,xleh nk pki,,coznye power dak syabab 2 banyak rsenye..pastu,,ade ke ptot,,sorang syabab thailand ni g bgi spek itam..g dr 2 pon,pki la..mang 1 kelas gelak galak gle..seng btol la dak ni..

*tyme kelas nuzum islamiah..1st tyme msok..mang ternganga la an..dr banyak ckp bhse ammi plak..so,,mang susa gle nk ilangkan tumpuan walaupon kjap tyme muhadarah 2..tapi,alhamdulillah,,skang ni insyaAllah kitorang da leh adapt ngan persekitaran tyme muhadarah..dak2 arab ni pon,mang lau tyme kelas,,aktif..syek nk bertanya je..yang kitorang ni,,just jdi pendenga yg xtau ape yg diorang tye..haha..tapi,insyaAllah madah ni snang nk difahami,,so,kitorang blaja sndri ngan akk2 senior je..yela,,diorang an da blaja bnde ni..insyaAllah senang..kelas ni ok gakla..kedudukan dalam kelas pon terjaga..tyme 1st tyme kitorang msok,,kitorang xtau nk dok ktne..so,,kitorang amek tempat yg tengah..pas2,,ade yg tgo..dye kate,,banat dok kat sebelah 2..so,kitorang pon berpindah ke sebelahnya..bagus2..mang agak ramaila syabab kelas ni..tapi,klau dicampor sume,,adela dalam >100..banyak gak 2..

*tyme kelas kitabah wa ta'bir..berbanding dengan kelas nuzum islamiah..kelas ni kedudukannye sesukesuki..ade syabab yg dok dkat tmpat banat..ah,lantak diorangla..asalkan jangan duduk sebelah kami2..bahaye kot~..hmm..klas ni,,,agak mencabar..tgok buku pon,,agak rsau nk baca..xtau nk bace ape..pasal penulisan sastera la katekan..so,,kne pndai2 cari mood yang best tok bace bnde ni..hehe..
...tapi,,papehal pon,.sume ni adlh pengalaman kita..yang xakan kita dapati ditempat lain..
pengalaman tentang makanan..
tyme kat cni..rotila yang paling banyak ditatap..mbe,,makanan asasi orang arab ni,,roti kot..xpon,,spageti/makaroni..kat cni,bnde2 2 yang agak banyak..so,,klu nk mkan,,kne masak..xpon,yang pling simple,,roti,then mkan ngan coklat or cheese..1st-1st,,cam agak plek,,yela,,roti arab 2,kite mkan ngan coklat..cam len mcam je tgok..tpi,ble da mkan 2..ok je..rezeki Tuhan..ha,manisan ang best kat cni,,kinafah..sedap2..huhu..
(eh,da terpanjang,len kali la plak timba pengalaman lagi..)
....ilalliqa'...

5 comments:

izzati zulkifly said...

syukur dpt merasa pengalaman tu...jaga diri baik2 kat sana... ;)

Blenarupiece said...

gaya penaipan macam sihat sejahtera....semoga pengajian ok je kat sana....^_^

kat sana mungkin musim sejuk tapi kat sini musim sejuk gak tapi salji x turun.....hujan ada la.....

jaga kesihatan elok-elok....bergerak dengan kawan2...jangan sorang2.....hati2 bila keluar,negara orang x macam negara sendiri...^_^

All The Best!!!
Salam perantauan Jordan untuk rakan2 semua....^_^

Anonymous said...

Gaya penaipan menunjukkan awak sihat sejahtera...^_^...selamat berpengajian di Jordan!

nampak gaya kat sana dah musim sejuk...Malaysia pun musim sejuk juga tapi salji tak turun,hujan ada la...^_^

sentiasa jaga kesihatan dan keselamatan di sana....keluar tu dengan kawan2,jangan lonely...kalau jumpa perokok,jangan sedut asapnya...^_^

All The Best untuk awak dan rakan2...
SALAM PERANTAUAN SEMUA...^_^

Blenarupiece said...

terbagi dua pulak.....maaf kalau jadi sesak...*_*

anisa said...

zati:syukran,..
blenarupiece:syukran gak ea..insyaAllah ana akan try sampaikan salam 2..