Wednesday, February 9, 2011

5 cara memilih sahabat~

  • Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya,dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah,dia suka mencukupi keperluan kita.
  • Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu,dia suka menerima dengan rasa terharu,jika ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu,dia suka menghitung-hitungkannya(menyebutnya)
  • Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu,ia suka menerimanya dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna,dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.
  • Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya pasti ia memberi,jikalau engkau diam,dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu,dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.
  • Pilihlah sahabat yang jikalau engkau berkata,ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya sahaja.Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya,dia suka mengalah untuk kepentinganmu.
  "Selemah-lemah manusia ialah manusia yang tidak berusaha mencari sahabat,
  tetapi orang yang paling lemah ialah orang yang mensia-siakan sahabat."

  4 comments:

  ana_cReam('',) said...

  lima je??ak nak 1o cara..hak2

  anisa said...

  ak jpe 5 je r bru..t len kli ak tmbh agi..haha

  NURUL NAJWA said...

  weyh,,pasan x..aq ad amek konye post ni??hehehe minx permision yeah..hahaha

  anisa said...

  oo..yg ni r ye..hm..bru jpe deh..